Hoe werkt het borduren van Lierse Kant?

Lierse Kant wordt geborduurd met een haak op tule. Deze tule wordt eerst gespannen op een borduurraam zodat de mazen open zijn.

Verder gebruik men garens van verschillende dikten. Tule en garens zijn van katoen. De Lierse Kant bestaat alleen uit de kettingsteek. Door deze kettingsteek op veel verschillende manieren te verwerken geeft dit een erg mooi effect.

 

       

   

 

Men werkt als volgt. Het borduurraam met de gespannen tule moet zo worden gelegd dat men met de linkerhand goed onder het werk kan. Dit omdat met de haak (die door de rechterhand wordt vastgehouden) boven de tule wordt gewerkt en met de linkerhand het garen moet worden vastgehouden. Door zo te werken kunnen de kettingsteken worden vervaardigd.

     

Als we Lierse Kant willen gaan borduren beginnen we eerst met goed de tule te bekijken. De gaatjes in de tule noemen we tralies en de draadjes noemen we kruisjes. Hierin lopen lijnen horizontaal en in een kruis. Het is erg belangrijk dat we eerst in deze lijnen gaan werken en de tule zo leren te verkennen.

Er wordt dan op de volgende wijze geborduurd. Met de haak wordt de draad door de tule gehaald. Met het haakje wordt de draad zo gedraaid dat er kettingsteken worden gevormd. Dit is een slag waar je even aan moet wennen, maar wanneer je deze te pakken hebt, is het beslist niet moeilijk.

 

Door het gebruik van verschillende dikten van garen worden goede schaduweffecten verkregen en zo brengt men de speelsheid en de schakeringen van licht en donker aan. Mooie tekeningen worden aangebracht op de tule door de tekening onder de tule te houden en deze er op te tekenen.

De tekening op de tule werd vroeger met potlood gemaakt. Dit was natuurlijk niet zo helder. Tegenwoordig bestaat er een speciale pen die weer verdwijnt met water. Je moet altijd proberen de bogen, krullen en lijnen zo sierlijk mogelijk op de tule te borduren. Als je de tekening op de tule hebt geborduurd ga je de tekening invullen met allerlei gronden, zoals dit wordt genoemd.

Al met al kun je er prachtige werkstukken van maken, maar één ding staat voor mij vast. Als het niet goed zit, haal het dan maar uit en doe het opnieuw. Door netheid krijg je de mooiste werkstukken. Het uithalen is overigens een kleinigheidje. Je trekt maar aan je draadje en weg is het weer. Daarom, als je aan het borduren bent en zoals het zo vaak met ons gaat, de telefoon gaat of er komt iemand aan de deur, laat het werk niet zo maar staan maar neem eerst de tijd om een steek vast te zetten anders is het soms vanzelf weg.

In de Lierse Kant komen veel bloemetjes en gronden voor. Er zijn getelde bloemetjes, deze heten bloemetjes op steek. De naam zegt het al, alle steken worden afgeteld volgens de mazen van de tule. Er zijn ook getekende bloemen, die borduur je op de lijnen die je hebt getekend.

Een grondje is de invulling van een stuk tule. Er zijn veel verschillende soorten grondjes. Ik heb er zelf al ca. 200 ontworpen. Hiernaast treft u een grondenlap aan waarop enkele grondjes te zien zijn.

Kant laat bijna niemand koud. Zeker wanneer kant door jezelf gemaakt wordt streelt het ons gevoel van eigenwaarde. Kant heeft erg veel waarde. Dat weten de kinderen ook, want zij tooien zich graag in tule of afgedankte gordijnen met bloemen erop.

En als wij volwassen mensen nadenken over het ontstaan van kant, hoe mensenhanden dit met veel liefde tot stand mogen brengen, dan krijgen we toch een gevoel van waardering voor al het geduld van de maaksters en de grote wens om dit zelf ook te kunnen. Als we er mee bezig zijn komt er een grote belangstelling en nieuwsgierigheid over de herkomst van kant. 

Lierse Kant was voor vele mensen onbekend. Door het houden van exposities, het geven van cursussen en workshops en het regelmatig bijwonen van bijeenkomsten komt Lierse Kant steeds meer onder de aandacht. Ik ben hier erg blij mee. Ik hoop dat de inhoud van deze site een bemoediging en aansporing is voor hen die als hobby deze rijke Lierse Kant doorgeven.